TIPS ATASI MASALAH ANAK KURANG SELERA MAKAN!!!


Hari
 ni nak share tips untuk atasi masalah anak yang sukar makan.. Harap bermanfaat untuk semua..
  1. Jangan paksa anak makan. Ianya hanya akan memburukkan lagi keadaan. Malah anak mugkin akan terus membenci dan merasakan ia satu penyiksaan.
  2. Offer makanan bila anak-anak dalam keadaan lapar dan tenang. Jangan tunggu sehingga terlalu lapar.
  3. Jadikan aktiviti makan sesuatu yang menggembirakan.
  4. Campurkan makanan baru dengan makanan kesukaan anak-anak untuk memperkenalkan sesuatu yang baru.
  5. Makan bersama-sama. Anak-anak akan mencontohi ibu bapa.
  6. Ajak anak bermain sambil makan. (Bila Muadz mula bosan makan, saya akan buat2 nasi tu jadi kapal terbang dan masuk ke dalam mulut dia. Kadang2 dia tak buka mulut, bila 2-3 kali baru buka.)
  7. Hidangkan makanan anak-anak dengan cara yang menarik. buat corak atau hiaskan dengan comel.
  8. Elakkan minum air sambil minum. Sebaiknya tunggu sehingga habis makan sebelum minum.
  9. Kurangkan makan snek, makanan ringan atau makanan berhampiran dengan waktu makan.
  10. Biar anak-anak membantu menyediakan hidangan makanan. contohnya, bawakan pinggan ke meja, letakkan sudu dalam mangkuk. kalau ada anak yang besar sikit boleh tolong potong2.
  11. Ajak anak membeli barangan dapur bersama. Tunjukkan bahan2 yang digunakan untuk masak.
  12. Sekali- sekala ajak anak-anak makan bersama rakan sebaya atau saudara sebaya. Anak lebih suka makan beramai-ramai.
  13. Biarkan anak-anak makan sendiri walaupun bersepah dan tumpah. sebaiknya alas tenpat duduknya terlebih dahulu.
  14. Tanya pendapat anak menu yang diingini.
  15. Biar anak-anak kunyah sehingga habis sebelum memberikan makan lagi.
Anda juga boleh membantu anak anda dengan memberikan MEAL SHAKE!. Selain membantu menambah selera makan, Meal Shakes juga adalah multivitamin berbentuk minuman jadi anda akan dapat khasiat sepenuhnya walaupun kurang makan.
credit pic to Hafsah Mardiah
Apa kata mereka yang dah mencuba?
NAK CUBA?? JOM DAPATKANNYA SEKARANG!



Feel free to visit my blog>>> http://ummiadamahnaf89.blogspot.com/

HUBUNGI :
• SITI ZUBAIDAH ABDULLAH
• Shaklee ID 868415
• fb: Ct Zubaidah Abdullah
• 013-2070383 (whatsApp/sms/call)
Free consultation for every purchase

COD area SELAYANG,GOMBAK, GREENWOOD dan KEPONG serta kawasan sekitarnya..

Perkhidmatan POS LAJU juga disediakan untuk penghantaran ke seluruh MALAYSIA

1 comment:

  1. Yup mealshake mmg membantu..satu lagi tips..ajak anak2 tgk channel afc kat astro hehe anak2 adaa sgt suka tgk rancangan masakan..bg meleleh air liur sket hehehe

    Www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...